Zaczerpnięte z Jamie Oliver in 30 Minutes, ale odpowiednio zmodyfikowane, tak aby wykorzystać lokalne produkty dostępne dla każdego.
Kotleciki
2 małe filety z pstrąga
1 filet z dorsza
2 łyżki świeżo zmielonej bułki albo chleba (najlepiej pełnoziarnistego)
pół pęczka świeżej pietruszki
ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
W blenderze najpierw mielimy bułkę/chleb i przerzucamy całość na płytki talerz. Potem mielę w nim filety z ryby, pietruszkę i czosnek. Do tej masy dodaję bułkę tartą i sól/pieprz do smaku. Lepimy kotleciki, obtaczamy w bułce i smażymy na oliwie (chociaż osobiście wolę smażyć na oleju rzepakowym - ma takie same właściwości, czyli zawierają jednonienasycony kwas oleinowy.)
Zapiekanka ziemniaczana:
potrzebujemy ok. 8 dużych ziemniaków (porcja na 4 osoby)
200ml lekkiej śmietany
2 ząbki czosnku
1 cebula najlepiej szalotka
gałka muszkatałowa
kilka listków bazylii i tymianku
parmezan
pieprz, sól
Ziemniaki kroimy na cieniutkie plasterki, tak samo cebulkę. Duże naczynie skrapiamy oliwą z oliwek i układamy plasterki ziemniaków i cebuli. Śmietanę mieszamy ze startym parmezanem i wylewamy na całość. Przyprawiamy startą gałką muszkatałową (1/2 gałki), pieprzem i solą oraz listkami ziół. Zapiekamy ok. 45min na górnej półce piekarnika w temp. 190st (termoobieg).
Sałatka ze szpinaku:
Pół standardowego opakowania Baby Spinach
kilka gałązek świeżej mięty
6 suszonych pomidorów
łyżka pestek słonecznika i dyni
oliwa, ocet balsamiczny, sok z cytryny do vinegret
1/2 długiego ogórek
Prosto i szybko, zaczynami od vinegret. Sok z połowy cytryny łączymy z 1 łyżką balsamico i oliwy. Doprawiamy trochę solą i pieprzem i mieszamy. Wrzucamy pocięty lekko szpinak z miętą, ogórka pokrojonego w półplasterki oraz suszone pomidory z podprażonymi pestkami. Mieszamy bezpośrednio przed podaniem. Voila!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz