wtorek, 31 maja 2011

Krewetkowa sałatka z awokado i kokosem prosto z Hanoi...

Ta niebiańska sałatka smakuje orientem, pachnie miętą i kokosem i sam jej zapach przeniesie Cię w najwspanialsze wspomnienia z wakacyjnych podróży. Spróbowałam jej w restauracji KOTO, nieopodal wejścia do Świątyni Literatury w Hanoi i jest najwspanialszym wspomnieniem kulinarnym całej 3-tygodniowej wyprawy. Zdradzono mi odrobinę tego sekretnego przepisu, który w originale brzmiał "Grilled prawn & Avocado salad with fresh coconut, cucumber, red pepper & coconut dressing". Resztę przyznam szczerze dopisałam sama ;) Smacznego!

Na sałatkę potrzebujemy:
garść krewetek Black Tiger, mogą być mrożone
małe dojrzałe Awokado
kilka listków mięty
świeży kokos
czerwona papryka
pół najlepiej świeżego ogórka gruntowego

Na dressing:
kilka łyżek mleka kokosowego
odrobina chilli
łyżeczka cukru Muscovado
szczypta mielonej kolendry
łyżka soku z limonki

Zaczniemy od DRESSINGU. Proste i przyjemne - mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy w chłodne miejsce.
Tymczasem zajmiemy się grillowaniem wcześniej rozmrożonych KREWETEK, oprószonych dosłownie odrobiną soli. Najlepiej użyć patelni grillowej, ale jeśli jej nie macie, nic nie szkodzi, może być też zwykła na odrobinie oliwy. Następnie zajmiemy się KOKOSEM - i to jest największe wyzwanie (przynajmniej dla mnie). Można znaleźć na ten temat sporo filmów na internecie, więc jak widać da się ;) Również możecie sami zrobić mleko kokosowe, ale wygodniej jest użyć to z puszki. Jak już otworzycie kokosa postarajcie się nożem do filetowania wykroić cienkie paski miąższu. Następnie obieramy AWOKADO i podobnie kroimy w długie cienkie paski, to samo z rodzimą czerwoną PAPRYKĄ oraz OGÓRKIEM. Razem z kilkoma listkami świeżej mięty mieszamy wszystko z uprzednio przygotowanym i schłodzonym dressingiem...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz