Dom pachnący chlebem to najcudowniejszy zapach na świecie, a pierwszy kęs chrupkiej kromki z masełkiem przyprawia o zawrót głowy...
Oto i przepis, który dostałam od taty
Potrzebujemy:
1 kg mąki pszennej, orkiszowej lub żytniej jak kto woli
Zaczyn (zakwas)
1,5 łyżki curku
1,5 łyżki soli
1 szklanka nasion dyni
1 szklanka sezamu
1 szklanka słonecznika
1 szklanka siemienia lnianego
3-4 szklanki letniej wody
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, sól, cukier, zaczyn, nasiona i wodę. Wyrobić ciasto, aby odchodziło od ręki. Odstawić na 2 godziny, po tym czasie przełożyć do 2 foremek (keksówek) wysmarowanych olejem. Odłożyć zaczyn (pół małego słoiczka) na następny chleb. Keksówki z chlebem odstawić na 10-12 godzin (najlepiej na całą noc). Piekarnik nagrzać do 180 st. i piec około godziny. Po wyjęciu z piekarnika wierch posmarować wodą, dzięki temu będziemy mieli super chrupiącą skórkę ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz