niedziela, 20 lutego 2011

Pierogi z serem kozim a'la ruskie


na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki ciepłej wody
łyżka oleju
szczypta soli

na farsz:
5 średnich ziemniaków
2 kozie serki (my używamy rewelacyjne produkty polskiej firmy Danmis, w smaku jak francuskie Soignon, a połowę tańsze, można je dostać w Piotrze i Pawle)
1 cebula

Ciasto zagnieść, tak aby były elastyczne i łatwo się wałkowało. Wycinamy standardowo krążki i lepimy pierożki. Cebulkę siekamy i podsmażamy... Farsz my wrzuciliśmy do maszynki tak aby był fajnie zmielony, doprawiamy odrobiną pieprzu, soli tak naprawdę nie trzeba bo serek jest już słony.

Można okrasić podsmażonym boczkiem pokrojonym w kosteczkę, z cebulką lub bez. Albo po prostu podać z wody i skropić oliwą...

Pyszności!

1 komentarz: