piątek, 11 lutego 2011

Barszcz Światowy


Jest to "Światowa" wersja barszczu, który niektórzy nazywają ukraińskim.

4-5 małych buraków
szklanka fasoli mały lub średni Jaś
4 małe ziemniaki
wywar wołowy lub z kurczaka
majeranek
sól
sok z cytryny
łyżeczka cukru do smaku
jogurt naturalny

A więc najpierw przygotowujemy wywar, najlepiej wołowy, ale może też być z kurczaka. Buraki gotujemy w całości w skórkach. Trwa to ok. 30-45min. Potem kroimy w kosteczkę lub ścieramy na tarce, jak kto woli. Dodajemy kilka pokrojonych w kostkę ziemniaków, namoczoną przez noc fasolę (najlepiej mały lub średni Jaś). Z wywaru pozostaje nam marchewka, seler i pietruszka, którą też dorzucam do całości. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu oraz sokiem z cytryny i dużą ilością majeranku. Dosypujemy trochę cukru, aby smak uczynić bardziej winnym. Serwujemy sam lub zabielany odrobiną śmietany (lub bardziej dietetycznie - jogurtu naturalnego).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz