wtorek, 23 października 2012

Risotto z prawdziwkami

Idealne risotto wychodzi dopiero po kilku razach, u mnie było to za czwartym kiedy konsystencja, miękkość ryżu i smak były jak dla mnie idealne... Zawsze jednak opieram się na tym podstawowym przepisie z mojej bilbii Le Ricette Regionali Italiane. Ten przepis to Risotto con i funghi z regionu Veneto.

Na ok. 4 porcje potrzeba:
Ryż Carneroli 400g
Grzyby świeże (200g) lub suszone (2 garści)
Masło 60g
Litr bulionu
Parmigiano reggiano starty
Cebula, czosnek, natka pietruszki
Sól i pieprz

Suszone grzyby należy najpierw namoczyć w małej ilości bulionu, który zachowujemy, świeże natomiast od razu podsmażamy na 30g masła, solimy i pieprzymy. Dosypujemy garść poszatkowanej natki oraz zabek czosnku. Kroimy drobno cebulę wrzucamy do rondla z reszta masła, zrumieniamy i dodajemy ryż, podsmażamy przez kilka minut uważajac aby się nie zbrazowił. Dolewamy po trochu bulion mieszajac od czasu do czasu. Gotujemy do momentu jak cały wywar odparuje. Zajmie to do 25min. Na sam koniec dorzucamy wcześniej przygotowane grzyby oraz ok. 3 łyżki parmezanu.

Ja nieco modyfikuję ten przepis i dodaję przed builonem kieliszel białego wina i czekam jak odparuje z ryżu. Zapach jest cudowny...

Podajemy od razu gorace posypane odrobina parmezanu lub bez jak kto woli... Buon apettito.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz